preskoči na sadržaj

Agronomska škola Zagreb

Login
 

Raspored zvona

e-Dnevnik

        E-DNEVNIK ZA UČENIKE

   E-DNEVNIK ZA

NASTAVNIKE

    

agronomskaskolazg@psz.hr 

Pratite nas na youtube kanalu

Pratite nas na Facebook stranici

 

  

  

   

    

       

     

    

    

    

linkovi
Lista linkova je prazna
 

Vremenska prognoza - Zagreb

 

   

    

     

Kalendar
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2015.

Ukupno: 267307
Ovaj mjesec: 1274
Danas: 120
EU projekt " AEP"
 
Poljoprivredna škola Zagreb jedna je od trinaest aplikanata čiji je projekt  prošao na natječaju Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj, a u okviru programa «CARDS 2003» za unaprijeđenje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.
NAZIV PROJEKTA:
„AGROTURISTIČKI EDUKATIVNI POLIGON - HRVATSKI MODEL“
NAZIV NOSITELJA PROJEKTA I KONTAKT PODACI:
Poljoprivredna škola
Adresa: Gjure Prejca 2, 10040 Zagreb                              
Telefon: 01 29 92 133 Fax: 01 29 88 670
E-mail adresa :
ss-zagreb-542@skole.htnet.hr                                        
Web adresa:
www.poljoprivrednaskola.hr
 
MJESTO PROVEDBE PROJEKTA: Zagreb, Požega, Kaštel Štafilić i Ilok
 
VREMENSKI PERIOD PROVEDBE PROJEKTA: 01. lipnja 2006. do 31. svibnja 2007.
 
UKUPAN PRORAČUN PROJEKTA: 354.600,00 €
 
IZNOS SREDSTAVA DODIJELJEN OD STRANE EUROPSKE KOMISIJE I POSTOTAK OD UKUPNOG PRORAČUNA PROJEKTA:  273.042,00 € - 77%

Preostalih 23% vrijednosti proračuna financirali su Grad Zagreb (Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport te Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo) i  Poljoprvredna škola Zagreb

Zašto je bilo važno provesti ovaj projekt
Agroturizam u ukupnoj turističkoj ponudi Republike Hrvatske participirao je 2005. godine sa samo 1%, a prirodno i kulturno povijesno bogatstvo ruralnog prostora daje velike mogućnosti upravo za razvoj agroturizma.Ruralni prostor Hrvatske karakterizira depopulacija stanovništva, odlazak mladih u urbane sredine i upitna socio-ekonomska sigurnost stanovništva.
Agroturistička gospodarstva u Republici Hrvatskoj imaju potrebu za stručnim kadrom  koji će svojim kompetencijama poboljšati standarde u području agroturizma.
 
Što se htjelo postići i promijeniti
Poljoprivredna škola Zagreb u sustavu redovnog obrazovanja upisala je školske 2005./06. godine prvu generaciju učenika/ca u međustrukovnom zanimanju Agroturistički tehničar.

Prva iskustva u obrazovanju učenika/ca pokazale su vrlo skoro i nove potrebe kako u našoj školi tako i u drugima srodnim školama u Republici Hrvatskoj koje su u redovnom sustavu obrazovali učenike/ce u zanimanju agroturistički tehničar.
Ove su potrebe zapravo i razlozi za pokretanje projekta «Agroturistički edukativni poligon-hrvatski model», a to su:
- edukacija nastavnika/ca u području agroturizma
- studijsko-edukacijska putovanja i istraživanje agroturizma u Hrvatskoj i inozemstvu
- izgradnja edukativnog poligona koji će omogućiti učenicima i polaznicima cjeloživotnog učenja stjecanje praktičnih vještina za kvalitetno vođenje agroturističkog gospodarstva
Dakle provedbom ovog projekta postigli smo poboljšanje kurikuluma u zanimanju agroturistički tehničar što će u konačnici rezultirati postizanjem kvalitetnijeg obrazovnog standarda u području agroturizma.
Rezultate i iskustva iz  projekta koristila je i Strateška radna skupina za izradu novog kurikuluma za agroturističkog tehničara kroz program CARDS 2003
 

AKTIVNOSTI KOJE SU PROVEDENE I DIONICI U PROVEDBI
Kako bi bili što učinkovitiji u realizaciji ciljeva vezanih uz edukaciju kao partnere uključili smo Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i pet strukovnih škola u Republici Hrvatskoj – Srednja škola Ilok, Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, Srednja škola Braće Radić Kaštel Štafilić- Nehaj, Prehrambeno tehnološka škola Zagreb i Privatna srednja ekonomska škola Katarina Zrinski s pravom javnosti u Zagrebu.
Proveli smo četiri edukacijske radionice, u partnerstvu s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Agencijom za strukovno obrazovanje, za nastavnike/ce srednjih poljoprivrednih škola u Republici Hrvatskoj i to u Iloku, Kaštel Štafiliću, Požegi i Zagrebu.
Organizirali smo šest edukacijskih putovanja za učenike/ce gdje su imali priliku kroz terensku nastavu istraživati izabrana agroturistička gospodarstva u Republici Hrvatskoj i to u slijedećim ragijama :Zagrebačka županija (dva putovanja), Zagorje, Slavonija, Istra i Dalmacija.
Članovi projektnog tima istražili su agroturistička gospodarstva Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.

Izgrađen je Agroturističko edukativni poligon za potrebe stjecanja praktičnih vještina na površinama školskog vrta te dislocirani dio poligona u Gradu Mladih u partnerstvu s tvrtkom Vladimir Nazor d.d.
Održano je niz manifestacija pod imenom «Četiri godišnja doba na AEP-u» u sklopu kojih je i naš već tradicionalni Dan jabuka, Dani meda, radionica rezidbe i cijepljenja i dr.
Škola je opremljena suvremenom informatičkom i didaktičkom opremom te opremom potrebnom za kvalitetniju izvedbu praktične nastave u području bilinogojstva i pčelarstva.
Kupnjom minibusa također je omogućen prijevoz učenika i nastavnika te transport repromaterijala na dislocirane lokacije.
 
CILJANE SKUPINE U PROJEKTU
Nastavnici
Četiri organizirane edukacijske radionice  partnerstvu s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje, a kroz Međužupanijska stručna vijeća okupile su 138 nastavnika iz 23 poljoprivredne škole:
Bedekovčina, Čakovec, Dalj, Donji Miholjac, Dubrovnik, Đakovo Ilok, Karlovac, Kaštel Štafilić, Knin , Križevci, Osijek, Petrinja,  Poreč, Požega, Slavonski Brod, Slatina, Šibenik, Vinica, Vinkovci, Vukovar, Zagreb i Zelina
Rezultati ove Akcije su slijedeći:
- poticajno djelovanje na poljoprivredne škole u Republici Hrvatsko što je rezultiralo zahtjevom Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa za verifikacijom novog zanimanja-  Agroturistički tehničar- u sustav redovnog školovanja
- podizanje kvalitete kurikuluma u onim školama koje veće obrazuju učenike u zanimanju agroturistički tehničar
- diseminacija iskustava glede mogućnosti kvalitetne edukacije u ovom zanimanju
- izrada SWOT analize.
 

Učenici
 
50 učenika/ca Poljoprivredne škole, Zagreb u zanimanju Agroturistički tehničar I. i II. razred
stekli su veliko iskustvo kroz šest organiziranih edukacijskih putovanja.
Tijekom terenskih posjeta učenici su izgradili stvarnu sliku o zanimanju za koje se školuju jer su imali mogućnost upoznati djelovanje reprezentativnih agroturističkih gospodarstava širom Hrvatske (Slavonija, Plešivica, Zagrebačka županija, Zagorje, Istra i Dalmacija).
Krajnji ishod ovih akcija je visoka razina motivacije učenika koja će poticajno djelovati na nastavak školovanja i edukacije u području agrotiurizma.
Gospodarstvenici – vlasnici agroturističko obiteljskih gospodarstava
Umrežavanje partnerskih odnosa s agroturističkim gospodarstaimva u Hrvatskoj i inozemstvu
Tijekom provedbe projekta članovi projektnog tima su kroz studijska putovanja u zemlji (Zagrebačka županija, Zagorje, Slavonija, Dalmacija i Istra) i inozemstvu (Austrija, Italija i Slovenija) stvorili mrežu partnerskih odnosa s 23 priznata agroturistička gospodarstva.
Nakon terenskog obilaska i analize utvrđene su predispozicije i mogućnosti razvoja agroturizma u Republici Hrvatskoj.
Krajnji ishod za ovu ciljanu skupinu je diseminacija iskustava dobre prakse i stvaranje mreže partnerskih odnosa među agroturističkim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj.

S projektom je upoznato oko 2500 građana, 600 učenika srednjih škola, 700 učenika osnovnoh škola, 70 studenata, 220 nastavnika i 80 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

ULOGA PARTNERA U PROJEKTU
- Grad Zagreb- financijska potpora projektu  i potpora u provedbi manifestacija «Godišnja doba na AEP-u»
• Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport – 
• Gradski ured za poljoprivredu  i šumarstvo
- Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – podrška u organizaciji edukacijski radionica, provedbi manifestacija «Godišnja doba na AEP-u» i evaluacija projekta.
- Vladimir Nazor d.d. – potpora u provedbi izgradnje dislociranog dijela Agroturističko edukativnog poligona u Gradu Mladih, potpora u provedbi manifestacija «Godišnja doba na AEP-u»
- Prehrambeno tehnološka škola Zagreb – podrška u organizaciji i provedbi manifestacija «Godišnja doba na AEP-u»
- Poljoprivredno-prehrambena škola Požega – multiplikacija projekta u vlastitoj sredini, potpora u organizaciji i provedbi edukacijske radionice
- Srednja škola Ilok - potpora u organizaciji i provedbi edukacijske radionice te implementacija rezultata projektnih aktivnosti u svoj kurikulum
- Srednja škola «Braće Radić» Kaštel Štafilić-Nehaj - potpora u organizaciji i provedbi edukacijske radionice te implementacija rezultata projektnih aktivnosti u svoj kurikulum
- Privatna srednja ekonomska škola Katarina Zrinski s pravom javnosti – potpora u razvoju poduzetničkih vještina, potpora u osnivanju i radu vježbovne tvrtke «Agropoduzetnik»
- Udruga zaposlenika poljoprivrednih škola u Republici Hrvatskoj – potpora u organizaciji edukacijskih radionica
- Pčelarska udruga «Propolis» - potpora u provedbi manifestacija «Godišnja doba na AEP-u»
Svojim aktivnostima partneri su doprinijeli ostvarenju projektnih ciljeva i održivosti projekta.
Sa svim partnerima planira se i dogovorena je daljnja suradnja.

Projekt  «Agroturistički edukativni poligon - hrvatski model» je za natječaj pripremio, a također i izvršio samu provedbu, projektni tim u sastavu:
• mr. Marica Berdik, ravnateljica i mentorica projekta
• Ivica Marinić, dipl. ing. agr., voditelj projekta
• Amarila Mekinda, dipl. ing. agr., asistentica za agroturizam
• mr. Ružica Klinžić, asistentica za hortikulturu
• Irina Gomaz, dipl. ing. agr., asistentica  za manifestacije i edukaciju
• Jasna Huber, dipl. ing. agr., asistentica za pčelarstvovijesti
Započela provedba projekta Euro Floristica!
Đurđa Šmajgl / datum: 6. 11. 2019. 22:27

Projekt „ EURO FLORISTICA“  započet 6. studenog 2019.

Financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja

 


[OPŠIRNIJE]NATJEČAJ ZA UČENIKE ZANIMANJA CVJEĆAR
Elizabet Sobota / datum: 25. 9. 2019. 14:23

Natječaj za prijavu učenika

za sudjelovanje u projektu Euro Floristica

 

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju