« Siječanj 2021 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
U laboratoriju za mikropropagaciju, za vrijeme online nastave, marljivo se radilo. Uspješno je utvrđen postupak (protokol) za površinsku sterilizaciju pet novih vrsta s ciljem njihova uvođenja u kulturu tkiva te umnažanja (multiplikacije) u aseptičnim uvjetima laminara.
(za više klikni na sliku)
Svi učenici Agronomske škole Zagreb koji žele proširiti svoje znanje i kompetencije mogu pristupiti dodatnoj nastavi agrobotanike.
U našem laboratoriju učenici pod vodstvom mentorice Sanje Lubine, dipl. ing. agr. obavljaju mikropropagaciju „In vitro“ metodom te uvode nove vrste u kulturu tkiva.
Predstavili smo jedan segment iz rada laboratorija.
Za sterilizaciju eksplantata korištene su različite koncentracije natrijevog hipoklorita (NaClO) u različitom vremenskom trajanju.
Istraživanje je rađeno na nodijskim segmentima bakope (lat. Bacopa Cabana)) , pjegavice (lat. Hypoestes phyllostachya), paprike (lat. Capsicum annuum L.), krastavaca (lat. Cucumis sativus) i patlidžana (lat. Solanum melongena).
Sve kulture uspješno su nastavile svoj rast i razvoj u kontroliranim uvjetima laboratorija. Spremne su za daljnju mikropropagaciju „in vitro“ metodom.
Pripremila Sanja Lubina, dipl. ing. agr.