preskoči na sadržaj

Agronomska škola Zagreb

Login
Škola na daljinu

Projekti u provedbi

 

e-Dnevnik

        E-DNEVNIK ZA UČENIKE

   E-DNEVNIK ZA

NASTAVNIKE

 

  

  

   

    

       

     

    

    

 

Vremenska prognoza - Zagreb

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 4. 2015.

Ukupno: 323047
Ovaj mjesec: 4698
Danas: 19
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
AGRO ARCA 2018.
Autor: Đurđa Šmajgl, 21. 3. 2019.

LABAROTORIJ ZA MIKROPROPAGACIJU

Naša je škola u listopadu 2018.godine , sudjelovala na međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji te poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2018. Osvojili smo 

ZLATNU MEDALJU AGRO ARCA MLADI INOVATORI 2018. – za inovaciju SAINTPAULIA IZ LABORATORIJA ZA MIKROPROPAGACIJU

Pogledajte videozapis koji su snimili naši učenici


Učenici 2. d i 4. d razreda zanimanja agroturistički tehničar, 3f. razreda zanimanja vrtlar i učenici 4. b razreda zanimanja poljoprivredni tehničar vrtlar uspješno su prezentirali rad naše škole s četiri inovacije za što su dobili zavidna priznanja.

Najponosniji smo ipak na osvojenu ZLATNU MEDALJU AGRO ARCA MLADI INOVATORI 2018. – za inovaciju SAINTPAULIA IZ LABORATORIJA ZA MIKROPROPAGACIJU.

Kroz projekt „Inovacijama do kompetencija u AgroNutritivi“, koji je financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede u našoj školi opremljen je laboratorij za mikropropagaciju s ciljem proizvodnje kvalitetnog sadnog materijala „in vitro“ metodom.

 Učenici kroz rad u školskom laboratoriju uz pomoć inovativnih metoda svojih nastavnika stječu moderne kompetencije podižući tako zapošljivost odnosno relevantnost svojih kvalifikacija na tržištu rada i lakši pristup visokoškolskom obrazovanju.

Proizvodnja sadnog materijala  i kontrola kvalitete u školskom  laboratoriju za mikropropagaciju temelji se na priznatim i suvremenim metodologijama razvoja biljnih stanica i tkiva u ''in vitro" uvjetima. ''In vitro'' metoda proizvodnje bilja danas je uvelike raširena diljem svijeta, a omogućuje  brzo razmnožavanje u sterilnim uvjetima koje nije moguće postići klasičnim uzgojem. Rezultat toga je bezvirusno bilje, odnosno nije zaraženo patogenima.

Školski laboratorij za mikropropagaciju se sastoji od tri prostorne jedinice sukladno fazama proizvodnje.

U prvoj prostornoj jedinici učenici za vrijeme praktične nastave pripremaju hranjivu podlogu za razmnožavanje budućih presadnica „ in vitro“ metodom.  S obzirom da svaka biljka zahtijeva određenu količinu organskih i anorganskih tvari, podloga se priprema po određenoj recepturi ovisno o vrsti biljake.  U njoj se nalaze svi uređaji i aparati  koji su nam potrebni da tu fazu u proizvodnji kvalitetno odradimo. Jedan od uređaja je i autoklav  koji služi za sterilizaciju hranjivih podloga  pri određenoj temperaturis a koji  suzbija patogene koje se nalaze u i izvan staklenki.

U drugoj prostornoj jedinici  smještena su dva sterilna laminarna kabineta s horizontalnim protokom sterilnog zraka. Radni prostor laminara izgrađen je tako da se zrak usisava sa jedne strane i propuhuje kroz filtere koji ne propuštaju čestice veličine mikroorganizama, a nakon toga se čist zrak upuhuje u radni prostor. Osim toga, budući da tokom rada zrak neprekidno struji prema van radni je prostor zaštićen od ulaska patogena.

U laminarima provodimo fazu umnožavanja (multiplikacije). U tako kontroliranim uvjetima  pripremamo početni materijala za mikropropagaciju. Izabrane zdrave matične biIjke  dijelimo na  sitne izdanake  koje potom  pojedinačno prebacujemo  na pripremljenu steriliziranu hranjivu podlogu na kojoj će biljke nastaviti svoj rast i razvoj .

Treća prostorna jedinica je klima komora s policama na kojima su smješteni materijali za razmnožavanje (eksplantanti )  uz odgovarajuće uvjete temperature i osvjetljenja. Biljke uzgojene „ in vitro“ metodom u trećoj prostornoj jedinici zadržavaju se različito dugo ovisno o biljnoj vrsti.

 Iz treće prostorne jedinice biljke uzgojene “in vitro“ metodom idu na aklimatizaciju u školski plastenik gdje se pripremaju za uzgoj u vanjskim uvjetima (in vivo).  Biljke se vade iz stakleniki,  korijen im se pere od hranjive podloge, i potom se presađuju  u kontejnere ili teglice i to u dezinficirani supstrat, uz primjenu zaštite od širenja vektora zaraza. Presađene biljke se smještaju u male plastične tunele zaštićene od svjetlosti u kojima vladaju uvjeti visoke relativne vlage zraka, oko 95 %, i temperature od oko 25°C. Aklimatizacija traje 6 – 12 tjedana, a nakon toga su biljke spremne za život u “in vivo” uvjetima.

Pripremila

Sanja Lubina, dipl. ing. agr.

 Priloženi dokumenti:
3.ppt_LABORATORIJ_ZA_MIKROPROPAGACIJU.pdf (7.08 MB)
ppt_slike.pdf (5.94 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju